Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 21 octombrie 2020

„Accesul Deschis - construirea echității structurale și a incluziunii”

 Astăzi, 21.10.20, am participat la masa rotundă „Accesul Deschis - construirea echității structurale și a incluziunii”

📷Organizatori:
Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, Consorțiul REM, Departamentul Comunicare şi Teoria Informării al Facultății Jurnalism şi Știinţe ale Comunicării USM.
📷Moderatori: Natalia CHERADI, dr., Nelly ȚURCAN, dr. hab., prof. univ.
📷📷📷📷📷
Evenimentul face parte din Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2020 (Open Access Week), care se află la a XII - a ediție în acest an.
Comunicate voluminoase, interesante și captivante au prezentat Bibliotecile Științifice Universitare prezentând serviciile electronice prestate utilizatorilor.
În comunicatul al BNRM a fost prezentat Repozitoriul Național Tematic Mold-Lis.
Moderatorii Natalia CHERADI, dr., Nelly ȚURCAN, dr. hab., prof. univ. au prezentat comunicate referitor la Accesul Deschis, baze de date oferite de EIFL și Știința Deschisă împotriva Covid-19, acces deschis la surse științifice în timpul crizei.























luni, 21 septembrie 2020



Limba noastră  !








 Pe data de 09.09.2020, am participat la vebinarul "Sole - Aventură în lumea întrebărilor". Organizat public de Don Bosco Center, SOLE IAȘI .

SELF

ORGANIZED

LARNING

EVIRONMENT

Componența SOLE este o metodă de invățare într-un mediu autohton cu ajutorul tehnologiei ce oferă posibilitate copiilor să învețe singuri.








vineri, 10 ianuarie 2020

Să citim

Cheia aprofundării cunoștințelor este lectura. Cititul ne aduce multe cunoștințe și duce la îmbunătățirea vieții. Conform studiilor, oamenii cei mai bine plătiți citesc, în medie de la 2 până la 3 ore zilnic. Cei mai prost plătiți nu citesc deloc. Tinerii din Moldova nu citesc. Concetățenii mei (cel puțin 80%) nu au citit sau cumpărat o carte în ultimul an. Potrivit studiilor, 10 la sută dintre moldoveni citesc zilnic, 14 la sută – o dată pe lună sau mai rar, iar restul nu au deschis o carte în ultimele trei luni.
a citi mă refer nu numai la cărți de specialitate sau beletristică dar și la studii, site-uri, etc.
Când intri în casa unei persoane inteligente sau înstărite, care este primul lucru care sare în ochi? Răspunsul este: o bibliotecă! Cu cât persoana este mai inteligentă sau mai bogată cu atât mai multe șanse ca biblioteca să fie mai bine dotată.
Dacă intri în casa unei persoane sărace atât intelectual cât și financiar, care este primul lucru care sare în ochi? Cel mai mare TV pe care și l’a putut permite.
Concluziile le trageți singuri.
Avantajele cititului sunt multe. Tare multe.
– Cărțile îți oferă o varietate de informații care îți permite să generezi idei noi și îți dezvoltă imaginația și creativitatea. Ideile bune vin din ideile multe.
– Lectura este și o metodă bună de relaxare. Cercetatorii de la Sussex University au descoperit că doar 6 minute de lectură reduc nivelul stresului cu până la 68%, față de 61% în cazul muzicii sau 42% în cazul unei plimbări în natură.
– Cărțile îți facilitează accesul la informații de specialitate. Pentru a fi un bun profesionist e nevoie de a acumula cât mai multe cunoștinte și informații noi din domeniu.
– Lectura îți îmbogățește limbajul, cu cât ai un limbaj mai extins cu atât îți este mai ușor să îți exprimi gândurile. Când citești mult, știi mai multe și ai despre ce vorbi. Astfel, se îmbogățesc și relațiile sociale.
 Cărțile lasă mai mult loc pentru imaginație decât filmele. Fiecare din noi își trăiește doar propria viață, dar, prin lectură, poți să ai acces și la experiențele altor  vieți.
E la modă să citești; e sănatos să citești; e sexy să citești; e cool să citești; este frumos să citești. Spuneți și argumentați cum vreți, numai citiți! Cumpărați cărti, dăruiți cărți, împrumutați dacă buzunarul nu permite, dar citiți!
Cititul nu daunează sănătății!
Spor la citit!
“Cărţile sunt prietenii cei mai liniştiţi şi constanţi, consilierii cei mai accesibili şi înţelepţi şi profesorii cu cea mai multă răbdare.” Charles W. Eliot